Rozsudek Krajského soudu v Českých Budějovicích ze dne 10.01.1994, sp. zn. 3 To 752/93, ECLI:CZ:KSCB:1994:3.TO.752.1993.1

Právní věta:

K dosažení účelu trestu u pachatele trestného činu neoprávněného užíváni cizí věci podle § 249 tr. zák. spáchaného řízením motorového vozidla není nutné vždy uložit podle § 49 tr. zák. trest zákazu činnosti záležící v řízení motorových vozidel. Nebezpečnost této trestné činnosti ani samotná nebezpečnost jejího pachatele totiž nevyplývá z řízení motorového vozidla, ale ze skutečnosti, že touto činností byla neoprávněně užívána cizí věc.

Soud: Krajský soud v Českých Budějovicích
Datum rozhodnutí: 10.01.1994
Spisová značka: 3 To 752/93
Číslo rozhodnutí: 9
Rok: 1995
Sešit: 3
Typ rozhodnutí: Rozsudek
Heslo: Zákaz činnosti
Předpisy: 140/1961 Sb. § 49
§ 249
Druh: Rozhodnutí ve věcech trestních
Sbírkový text rozhodnutí

K odvolání mladistvého obžalovaného D. Š. zrušil Krajský soud v Českých Budějovicích rozsudek Okresního soudu ve Strakonicích ze dne 29. 6. 1993 sp. zn. 3 T 186/92 ve výroku o trestu zákazu činnosti záležícího v zákazu řízení motorových vozidel všech druhů na dobu dvou roků.

Z odůvodnění:

Rozsudkem Okresního soudu ve Strakonicích ze dne 29. 6. 1993 sp. zn. 2 T 186/92 byl mladistvý obžalovaný D. Š. uznán vinným trestným činem neoprávněného užívání cizí věci podle § 249 odst. 1 tr. zák. a odsouzen mimo jiné i k trestu zákazu činnosti záležícího v zákazu řízení motorových vozidel všeho druhu na dobu dvou roků.

Podle skutkových zjištění tohoto rozsudku se dopustil mladistvý obžalovaný D. Š. trestné činnosti tím, že společně s mladistvým D. S. bez svolení majitele se dne 3. 8. 1992 kolem 24.00 hod. zmocnili motocyklu ČZ 175 ccm majitele F. Š., který byl zaparkován pod přístřeškem u domu č. 249 v Šumavské ulici ve Strakonicích, a odjeli s ním do Písku. Nebylo prokázáno, že motocykl přitom řídil obžalovaný D. Š.

Proti tomuto rozsudku podal v zákonné lhůtě odvolání mladistvý obžalovaný D. Š. V něm namítal pouze nesprávnost uložení trestu zákazu činnosti řízení motorových vozidel všech druhů s tím, že tento trest lze uložit pouze tehdy, když by on za daných okolností motocykl sám řídil, k čemuž však nedošlo.

Krajský soud zjistil, že odvolání obžalovaného je důvodné.

Okresní soud pochybil, pokud obžalovanému D. Š. uložil trest zákazu činnosti řízení motorových vozidel všech druhů. Uložení tohoto trestu nelze zdůvodňovat pouhým podezřením, že obžalovaný mladistvý D. Š. již v předchozí době bez svolení majitele motocykl řídil. Trest musí být ukládán pouze za prokázaný spáchaný trestný čin. Tento prokázaný trestný čin byl spáchán obžalovaným 3. 8. 1992. Podle § 49 odst. 1 tr. zák. soud může uložit trest zákazu činnosti, dopustí-li se pachatel trestného činu v souvislosti s touto činností. Podle judikatury soudů České republiky v případě, že zakázanou činností má být řízení motorových vozidel, lze tento trest uložit jen tehdy, když takovou činnost pachatel při trestném činu sám přímo vykonával (srov. č. 41/1965 Sb. rozh. tr.). V tomto případě nebylo bezpečně zjištěno, že mladistvý obžalovaný D. Š. sám motocykl řídil. Proto nebyly splněny zákonné podmínky pro uložení trestu zákazu činnosti řízení motorových vozidel.

Pro úplnost je třeba dodat, že uložení tohoto trestu nebylo namístě i z dalšího důvodu. K dosažení účelu trestu u pachatele trestného činu neoprávněného užívání cizí věci podle § 249 tr. zák. spáchaného řízením motorového vozidla není vždy třeba uložit trest zákazu činnosti záležící v řízení motorových vozidel. Nebezpečnost této trestné činnosti a jejího pachatele totiž nevyplývá ze samotného způsobu výkonu řízení motorového vozidla, ale ze skutečnosti, že touto činností byla neoprávněně užívána cizí věc. Užívání cizí věci je přitom zakázáno samotnou skutkovou podstatou uvedeného trestného činu.