Rozsudek Nejvyššího soudu ČSSR ze dne 10.11.1981, sp. zn. Tzv 23/81, ECLI:CZ:NS:1981:TZV.23.1981.1

Právní věta:

Odvod výtěžku z neoprávněně poskytnuté vojenské výpomoci do státního rozpočtu jako sankce za neplatný právní úkon ve smyslu § 24 odst. 2 hosp. zák. není škodou vzniklou jako následek způsobený trestným činem porušování povinnosti při nakládání s finančními a hmotnými prostředky podle § 127 odst. 1 tr. zák., jejíž náhradu by bylo možno požadovat v adhezním řízení ve smyslu § 43 odst. 2 tr. ř.

Soud: Nejvyšší soud ČSSR
Datum rozhodnutí: 10.11.1981
Spisová značka: Tzv 23/81
Číslo rozhodnutí: 7
Rok: 1983
Sešit: 1
Typ rozhodnutí: Rozsudek
Heslo: Adhezní řízení
Předpisy: 140/1961 Sb. § 127 odst. 1 141/1961 Sb. § 43 odst. 2 109/1964 Sb. § 24 odst. 2
Druh: Rozhodnutí ve věcech trestních
Sbírkový text rozhodnutí

Na podkladě stížnosti pro porušení zákona podané ministrem národní obrany ČSSR ve prospěch obviněného ing. D. Nejvyšší soud ČSSR vyslovil, že napadeným rozhodnutím vyššího vojenského soudu a v řízení, které mu předcházelo, byl porušen zákon v neprospěch obviněného v ustanoveních § 2 odst. 5, 6, § 228 odst. 1, § 256 tr. ř. a § 127 odst. 2 tr. zák. V důsledku toho napadená rozhodnutí vyššího vojenského soudu a vojenského obvodového soudu podle § 269 odst. 2 tr. ř. zrušil a vojenskému obvodovému soudu podle § 270 odst. 1 tr. ř. přikázal, aby věc v potřebném rozsahu znovu projednal a rozhodl.

Tímto rozhodnutím nebyl dotčen pravomocný výrok o vině v rozsudku vojenského obvodového soudu ze dne 1. 4. 1980 sp. zn. 3 T 34/80, jímž byl obviněný ing. D. uznán vinným trestnými činy porušování povinnosti při nakládání s finančními a hmotnými prostředky podle § 127 odst. 1 tr. zák. (neoprávněné poskytování vojenské výpomoci) a zneužívání pravomoci veřejného činitele podle § 158 odst. 1 písm. a), b), tr. zák.

Z odůvodnění:

Rozsudkem vojenského obvodového soudu ze dne 11. 3. 1981 sp. zn. 2 T 34/80 ve spojení s usnesením vyššího vojenského soudu ze dne 22. 4. 1981 sp. zn. 3 To 86/81 byla poškozenému vojenskému útvaru přiznána i náhrada škody způsobená neoprávněným vyplácením odměn občanským pracovníkům ve výši 37 750 Kčs. Nejvyšší soud ČSSR došel k závěru, že tato část výroku o náhradě škody nemá dostatečný podklad v provedených důkazech, a je tedy v rozporu s ustanovením § 228 odst. 1 tr. ř., které předpokládá, že trestný čin, jímž byla způsobena majetková škoda, byl spolehlivě obviněnému prokázán. Tato podmínka nebyla v dané věci splněna. Proto soud prvního stupně porušil zákon i v citovaném ustanovení. Zákon porušil též soud druhého stupně, a to tím, že vadný výrok o náhradě škody v rozsudku soudu prvního stupně nezrušil, ačkoliv mohl tak na podkladě odvolání obviněného učinit, a toto odvolání zamítl jako nedůvodné podle § 256 tr. ř.

Oba soudy naproti tomu postupovaly správně, jestliže nepřiznaly vojenskému útvaru nárok na náhradu další škody ve výši 54 693 Kčs, jež tomuto útvaru měla vzniknout odvodem výtěžku z protiprávně poskytnuté výpomoci do státního rozpočtu ve smyslu čl. 8 předpisu Všeob-P-76 a § 24 odst. 2 hosp. zákoníka. Soud druhého stupně vyslovil ve svém usnesení názor, že odvod sankce za neplatný právní úkon do státního rozpočtu není škodou vzniklou jako následek způsobený trestným činem.

S tímto názorem se Nejvyšší soud ČSSR ztotožňuje. Neoprávněným poskytnutím vojenské výpomoci se útvar neoprávněně obohatil a takto neoprávněně získaný výtěžek musel odvést do státního rozpočtu. Nejde tedy o škodu způsobenou trestným činem ve smyslu § 228 odst. 1 tr. ř., kterou by bylo možno uplatňovat v adhezním řízení. Za skutečnou škodu v tomto případě je třeba považovat skutečné náklady spojené s poskytnutím výpomoci, které vojenské správě vznikly, jakož i hodnotu amortizace použité techniky, to vše až do výše neoprávněně poskytnutých výhod jiným organizacím. Protože však tato škoda byla, jak je patrno z trestního spisu, ve všech případech dotyčnými hospodářskými organizacemi, až na TJ Tatran Litovel za pracovní výpomoc poskytnutou dne 15. 10. 1977 v hodnotě 2466 Kčs, dodatečně uhrazena, nebyl dán kromě zmíněného nároku podklad pro uplatnění dalších nároků podle § 43 odst. 2 tr. ř. Pokud ovšem jde o neuhrazenou částku 2466 Kčs od zmíněné TJ Tatran Litovel, jde nepochybně o škodu způsobenou trestným činem, a proto soud prvního stupně měl o tomto nároku poškozeného rozhodnout. Neměl-li dostatek podkladů pro jeho přiznání, měl postupovat podle § 229 odst. 1 tr. ř.

Kromě toho je třeba uvést, že práva podle § 43 odst. 1, 2 tr. ř. nepřísluší osobě (organizaci, podniku), které byla způsobena škoda jiným činem, pro který není pachatel trestně stíhán, byť i souvisel se skutkem, který je předmětem trestního stíhání. Rozhodný je přitom pouze skutek uvedený v žalobním návrhu (viz. sb. rozh. č. 2/68).

Z obsahu obžaloby se nepodává, že by obviněný byl stíhán též za to, že zavinil, že jeho vojenský útvar musel odvést jako sankci pro neplatný právní úkon ve smyslu § 24 odst. 2 hosp. zák. tu částku, kterou získal z výtěžků neoprávněně poskytnuté vojenské výpomoci. Pro tento skutek obviněný ani nebyl uznán vinným, což je v souladu nejen s obžalobou, kterou soud nemohl překročit, ale i se skutečností, že v době dokonání činu spočívajícího v neoprávněném poskytnutí vojenské výpomoci obviněným ještě ani nedošlo k odvodu výtěžku z poskytnutí vojenské výpomoci.