Usnesení Krajského soudu v Českých Budějovicích ze dne 25.06.1996, sp. zn. 4 To 424/96, ECLI:CZ:KSCB:1996:4.TO.424.1996.1

Právní věta:

Pouhý slib obviněného daný orgánům přípravného řízení, že nahradí celou škodu způsobenou majetkovou trestnou činností, nelze považovat za jiné potřebné opatření k náhradě škody ve smyslu § 307 odst. 1 tr.ř.

Soud: Krajský soud v Českých Budějovicích
Datum rozhodnutí: 25.06.1996
Spisová značka: 4 To 424/96
Číslo rozhodnutí: 27
Rok: 1997
Sešit: 5
Typ rozhodnutí: Usnesení
Heslo: Zastavení trestního stíhání podmíněné
Předpisy: 141/1961 Sb. § 307 odst. 1
Druh: Rozhodnutí ve věcech trestních
Sbírkový text rozhodnutí

Č. 27

Podmíněné zastavení trestního stíhání

Pouhý slib obviněného daný orgánům přípravného řízení, že nahradí celou škodu způsobenou majetkovou trestnou činností, nelze považovat za jiné potřebné opatření k náhradě škody ve smyslu § 307 odst. 1 tr. ř.

( Usnesení Krajského soudu v Českých Budějovicích ze dne 25. 6. 1996 sp. zn. 4 To 424/96 )

Krajský soud v Českých Budějovicích zrušil k stížnosti okresního státního zástupce usnesení Okresního soudu v Písku ze dne 27. 5. 1996 sp. zn. 1 T 117/96 a tomuto soudu přikázal, aby znovu ve věci jednal a rozhodl.

Z odůvodnění:

Usnesením Okresního soudu v Písku ze dne 27. 5. 1996 sp. zn. 1 T 117/96 bylo podle § 307 odst. 1 tr. ř. podmíněně zastaveno trestní stíhání obviněného P. D. pro trestný čin zpronevěry podle § 248 odst. 1, 2 tr. zák., kterého se měl dopustit tím, že mezi 19. 9. a 20. 11. 1995 jako řidič Polanských pekáren Protivín, s. r. o., neodevzdal celkem ve 12 případech vyinkasované peníze za dodané zboží zástupci zaměstnavatelské organizace a peníze si ponechal pro svou potřebu, čímž měl poškozenému způsobit celkovou škodu ve výši 45 471 Kč. Okresní soud stanovil obviněnému podle § 307 odst. 2 tr. ř. zkušební dobu na 18 měsíců a uložil mu doplatit zbytek škody poškozenému subjektu.

Proti tomuto usnesení podal včas stížnost okresní státní zástupce. S podmíněným zastavením trestního stíhání obviněného vyslovil nesouhlas, neboť obviněný se dopouštěl trestné činnosti po delší časové období, nešlo tedy o výjimečné vybočení z jeho jinak řádného způsobu života, navíc nelze nevidět ani výši způsobené škody. Obviněný poškozenému již uhradil podstatnou část škody, stále mu však zbývá uhradit 2471 Kč a pouhý slib obviněného na konci vyšetřování, že uhradí škodu způsobenou trestnou činností, nelze posoudit jako učinění potřebných opatření k náhradě škody ve smyslu § 307 odst. 1 tr. ř.

Okresní státní zástupce poukázal i na to, že samotné usnesení trpí formálními vadami, když výrok usnesení není úplný, neboť v něm nejsou uvedeny skutečnosti potřebné k tomu, aby stíhaný skutek nemohl být zaměněn s jiným. V závěru podané stížnosti navrhl, aby krajský soud napadené usnesení zrušil a okresnímu soudu uložil ve věci znovu jednat a rozhodnout.

Podle příkazu ustanovení § 147 odst. 1 tr. ř. krajský soud přezkoumal napadené usnesení i řízení jemu předcházející a dospěl k závěru, že stížnostje důvodná.

Především je třeba stěžovateli přisvědčit v tom, že výrok napadeného usnesení není z formálního hlediska zcela přesný a úplný. Ve výroku usnesení o podmíněném zastavení trestního stíhání musí být totiž stíhaný skutek popsán natolik přesně a podrobně, aby nemohl být zaměněn s jiným. Takový požadavek bude splněn zejména tehdy, bude-li výrok usnesení totožný nebo alespoň podobný s žalobním návrhem. Tak tomu v daném případě není. Okresní soud ve snaze popsat skutek co nejstručněji např. ani neuvedl jednotlivá místa, na nichž se měl obviněný dílčích útoků dopouštět, a neuvedl ani jednotlivé firmy, kterým zboží dodával a od nichž peníze pro svého zaměstnavatele přebíral.

Už z tohoto důvodu napadené usnesení nemohlo obstát a k podané stížnosti muselo být zrušeno. Na druhé straně však nejde o tak závažné pochybení, které by případně nemohl napravit sám soud druhého stupně. Pokud tak neučinil, napadené usnesení zrušil a okresnímu soudu uložil o věci znovu jednat a rozhodnout, je to odůvodnéno tím, že okresní soud napadené usnesení vydal, aniž byly bezezbytku splněny všechny zákonné podmínky.

Mezi tyto zákonné podmínky uvedené v § 307 odst. 1 písm. b) tr. ř. patří, že obviněný nahradil škodu, pokud byla činem způsobena, nebo s poškozeným o její náhradě uzavřel dohodu, anebo učinil jiná potřebná opatření k její náhradě.

Z obsahu spisu je zjištěno, že obviněný na náhradě škody zaplatil dne 22. 12. 1995 částku 10 000 Kč, dne 5. 1. 1996 částku 18 000 Kč a dne 17. 5. 1996 částku 15 000 Kč, tedy celkem 43 000 Kč, takže zbývá poškozenému uhradit ještě 2471 Kč. O úhradě této částky s poškozeným žádnou dohodu neuzavřel, dal pouze slib orgánům přípravného řízení, že nahradí celou škodu způsobenou trestnou činností. Takový slib obviněného, byť jej prozatím plní, však nelze považovat za potřebné opatření k náhradě škody ve smyslu § 307 odst. 1 tr. ř.

Bude proto povinností okresního soudu v průběhu dalšího trestního řízení zjistit, zda obviněný již celou způsobenou škodu uhradil, či zda případně neuzavřel s poškozenou firmou dohodu o úhradě zbytku škody, nebo zda neučinil jiná potřebná opatření k její náhradě. Pokud by tato zákonná podmínka byla splněna, musel by zvažovat, zda jsou splněny i další formální a materiální podmínky vymezené v ustanovení § 307 odst. 1 tr. ř. Stíhaný trestný čin by bylo možno vztáhnout pod režim podmíněného zastavení, obviněný se k trestnému činu doznal, k podmíněnému zastavení trestního stíhání dal souhlas a dosud soudně trestán nebyl. Trestné činnosti se sice měl dopustit 12 dílčími útoky během asi dvou měsíců a měl způsobit celkovou škodu řádově v desetitisících, přesto by bylo možno přisvědčit úvahám okresního soudu, že i materiální podmínky pro podmíněné zastavení trestního stíhání jsou splněny.

Pokud okresní soud po doplněném dokazování znovu dospěje k závěru, že jsou splněny všechny formální a materiální podmínky k postupu podle § 307 odst. 1 tr. ř., bude jeho povinností již ve výroku usnesení naprosto přesně popsat stíhaný skutek, aby nemohl být zaměněn s jiným. Podle § 307 odst. 2 tr. ř. pak stanoví přiměřenou zkušební dobu. Zjistí-li, že obviněný uzavřel s poškozeným dohodu o způsobu náhrady škody, uloží mu podle § 307 odst. 3 tr. ř., aby škodu v průběhu zkušební doby nahradil.

Z těchto podstatných důvodů krajský soud k podané stížnosti rozhodl tak, jak je ve výroku usnesení uvedeno.