Rozsudek Krajského soudu v Brně ze dne 31.08.1995, sp. zn. 8 To 131/95, ECLI:CZ:KSBR:1995:8.TO.131.1995.1

Právní věta:

Jestliže si pachatel přisvojí cizí věc tím, že se ji zmocní za okolností naplňujících více alternativních znaků skutkové podstaty trestného činu krádeže podle § 247 odst. 1 písm. a) - e) tr. zák., je nutno jeho skutek kvalifikovat tak, aby byly vystiženy všechny znaky, jež byly naplněny. Faktická konzumpce vylučující právní posouzení skutku podle jedné takové kvalifikace druhou nepřipadá v úvahu.

Soud: Krajský soud v Brně
Datum rozhodnutí: 31.08.1995
Spisová značka: 8 To 131/95
Číslo rozhodnutí: 57
Rok: 1996
Sešit: 10
Typ rozhodnutí: Rozsudek
Heslo: Krádež
Předpisy: 140/1961 Sb. § 247 odst. 1 písm. a) - e)
Druh: Rozhodnutí ve věcech trestních
Sbírkový text rozhodnutí

Č. 57

Jestliže si pachatel přisvojí cizí věc tím, že se ji zmocní za okolností naplňujících více alternativních znaků skutkové podstaty trestného činu krádeže podle § 247 odst. 1 písm. a) – e) tr. zák., je nutno jeho skutek kvalifikovat tak, aby byly vystiženy všechny znaky, jež byly naplněny. Faktická konzumpce vylučující právní posouzení skutku podle jedné takové kvalifikace druhou nepřipadá v úvahu.

(Rozsudek Krajského soudu v Brně ze dne 31. 8. 1995 sp. zn. 8 To 131/95)

K odvolání okresního státního zástupce v Blansku Krajský soud v Brně zrušil rozsudek Okresního soudu v Blansku ze dne 3. 4. 1995 sp. zn. 2 T 17/95 a sám znovu rozhodl tak, že obžalovaného uznal vinným trestným činem krádeže podle § 247 odst. 1 písm. a), b) tr. zák. a uložil mu trest. Dále krajský soud rozhodl o náhradě škody.

Z odůvodnění:

Napadeným rozsudkem byl obžalovaný Z. S. uznán vinným trestným činem krádeže podle § 247 odst. 1 písm. b) tr. zák. a odsouzen podle § 247 odst. 1 tr. zák., za použití § 53 odst. 1 tr. zák., k peněžitému trestu ve výši 6000 Kč. Pro případ, že by výkon peněžitého trestu mohl být zmařen, byl stanoven náhradní trest odnětí svobody ve výši šesti dnů. Dále bylo rozhodnuto o náhradě škody tak, že podle § 228 odst. 1 tr. ř. byl obžalovaný uznán povinným zaplatit T. P. částku 4800 Kč, se zbytkem nároku na náhradu škody byl poškozený odkázán na občanskoprávní řízení.

Trestného činu krádeže podle § 247 odst. 1 písm. b) tr. zák. se obžalovaný dopustil tak, že jako číšník restaurace červená růže v Olomučanech, okres Blansko, v přesně nezjištěné době koncem července 1994 vypáčil pomocí šroubováku dvířka hracího automatu umístěného v provozovně restaurace, odcizil z něj mince v hodnotě 4000 Kč a stejným způsobem opět vypáčením dvířek vnikl do téhož hracího automatu v přesně nezjištěné době v září 1994, a odcizil zde mince v hodnotě 800 Kč, čímž způsobil provozovateli restaurace T. P. celkovou škodu ve výši 4800 Kč.

Proti rozsudku v zákonné lhůtě podal odvolání okresní státní zástupce v Blansku, kterým napadl výrok o vině. Namítal v něm, že jednáním obžalovaného byla způsobena škoda ve výši 4800 Kč, kterou je třeba považovat za škodu nikoli nepatrnou podle § 89 odst. 14 tr. zák. Jednání obviněného mělo být proto správně kvalifikováno podle § 247 odst. 1 písm. a), b) tr. zák. Státní zástupce tedy navrhl, aby odvolací soud napadený rozsudek zrušil a rozhodl sám v otázce viny, trestu i náhrady škody.

Odvolací soud na podkladě odvolání okresního státního zástupce přezkoumal podle § 254 odst. 1 tr. ř. zákonnost a odůvodněnost všech výroků rozsudku, proti nimž mohl odvolatel podat odvolání, i správnost postupu řízení, které mu předcházelo, a dospěl k následujícím závěrům:

Okresní soud v Blansku provedl v hlavním líčení úplné a formálně správné dokazování. Takto provedené důkazy logicky správně zhodnotil. V takto vymezeném rozsahu jsou proto jeho skutková zjištění správná. Vina obžalovaného je založena nejen na jeho úplném doznání, ale i na svědeckých výpovědích T. P. a M. Š., jakož i na dalších spolehlivých důkazech, které Okresní soud v Blansku správně rozebral v odůvodnění napadeného rozsudku. Krajský soud se s těmito správnými závěry soudu prvního stupně ztotožňuje.

Z dostatečně zjištěného skutkového stavu vyvodil Okresní soud v Blansku správný právní závěr, když skutek kvalifikoval jako trestný čin krádeže podle § 247 odst. 1 písm. b) tr. zák. Vniknutí do hracího automatu páčením za pomoci šroubováku důvodně posoudil jako vloupání podle § 89 odst. 17 tr. zák. Nelze však schválit postup soudu prvního stupně v tom směru, kdy se domnívá, že odcizení peněz ve výši 4800 Kč, tedy způsobení škody nikoli nepatrné, je fakticky konzumováno kvalifikací podle § 247 odst. 1 písm. b) tr. zák. O faktickou konzumpci jde, jestliže jeden trestný čin je prostředkem relativně malého významu ve srovnání se základním trestným činem, nebo je vedlejším produktem základního trestného činu. Trestný čin krádeže podle § 247 odst. 1 písm. a) tr. zák. je zcela rovnocenného významu s trestným činem krádeže podle § 247 odst. 1 písm. b) tr. zák., což je vyjádřeno i tím, že obě formy tohoto trestného činu jsou uvedeny ve stejné skutkové podstatě trestného činu krádeže podle § 247 odst. 1 tr. zák. Ze stejného důvodu ani nemůže být vedlejším produktem takového trestného činu krádeže. To ostatně platí o všech formách jednání uvedených ve skutkové podstatě § 247 odst. 1 pod písm. a) – e) tr. zák. a jejich vztahu.

Z uvedených důvodů proto Krajský soud v Brně napadený rozsudek ve vadném výroku o vině a v návaznosti na to i ve výroku o trestu, jakož i ve výroku o náhradě škody, zrušil a podle § 259 odst. 3 tr. ř. rozhodl tak, že obžalovaný Z. S. se jednáním, jinak správně zjištěným, dopustil trestného činu krádeže podle § 247 odst. 1 písm. a), b) tr. zák.