Rozhodnutí Státního notářství v Rakovníku ze dne 12.11.1986, sp. zn. D 175/85, ECLI:CZ:SNRA:1986:D.175.1985.1

Právní věta:

Také nemovitý majetek zůstavitele může být státním notářstvím vydán tomu, kdo se postaral o pohřeb (§ 32 odst. 2 not. ř.), jde-li o nemovitost nepatrné hodnoty.

Soud: Státní notářství v Rakovníku
Datum rozhodnutí: 12.11.1986
Spisová značka: D 175/85
Číslo rozhodnutí: 20
Rok: 1989
Sešit: 6
Typ rozhodnutí: Rozhodnutí
Heslo: Dědění, Notářství, Notářství státní
Předpisy: 95/1963 Sb. § 32
Druh: Rozhodnutí ve věcech občanskoprávních, obchodních a správních
Sbírkový text rozhodnutí

V řízení o dědictví po zůstavitelce A. B., která zemřela 10. 2. 1985 bez zanechání závěti, bylo zjištěno, že zůstavitelka zanechala pouze spoluvlastnický podíl na pozemku v hodnotě 425,- Kčs.

Státní notářství v Rakovníku vydalo tento nemovitý majetek tomu, kdo se postaral o pohřeb zůstavitelky; vydané rozhodnutí státního notářství (podle ustanovení § 32 odst. 2 not. ř.) nabylo právní moci.

Z odůvodnění:

Zůstavitelka A. B. byla spoluvlastnicí jedné ideální čtvrtiny pozemku parc. č. 2178/1 v L., která je v užívání socialistické organizace. Šlo o zemědělský pozemek o výměře 42 a 51 m2; cena spoluvlastnického podílu zůstavitelky na tomto nemovitém majetku byla jediným aktivem z majetku zůstavitelky, přičemž pasíva tohoto dědictví představovaly náklady pohřbu zůstavitelky v částce 3813,- Kčs. O pohřeb zůstavitelky se postaral její syn M. B.

Podle ustanovení § 32 odst. 2 not. ř. jestliže zůstavitel zanechal nepatrný majetek, může jej státní notářství vydat tomu, kdo se postaral o pohřeb, a řízení o dědictví pak zastavit.

V daném případě bylo třeba uvážit, zda toto zákonné ustanovení je na místě použít i v tomto případě, v němž nepatrný majetek, zanechaným zůstavitelem, byla nemovitost.

Státní notářství s přihlédnutím k tomu, že tu šlo o ideální část pozemku, který je v užívání socialistické organizace, že jeho cena činí 425,- Kčs a že obstaravatelem pohřbu tu byl syn zůstavitelky (která nezanechala závěť), dospělo k závěru, že v daném případě lze postupovat podle ustanovení § 32 odst. 2 not. ř. i pokud šlo o uvedený spoluvlastnický díl zůstavitelky na nemovitosti. Zůstavitelčin syn, který se postaral o pohřeb zůstavitelky v ceně 3813,- Kčs, vyslovil také souhlas s tím, aby mu uvedený nemovitý majetek byl vydán.

Státní notářství proto rozhodlo tak, že ideální čtvrtina pozemku parc. č. 2178/1 v L. (který je v užívání socialistické organizaci) v ceně 425,- Kčs se vydává vypraviteli pohřbu zůstavitelky – jejímu synovi M. B. a že se řízení o dědictví po zůstavitelce M. B. zastavuje.

Tento postup nebrání projednání dědictví po zůstavitelce, pokud by vyšlo dodatečně najevo, že zůstavitelka zanechala další majetek.

Po právní moci tohoto rozhodnutí bude v evidenci nemovitostí u střediska geodézie v Č. B. proveden zápis na listinu vlastnictví č. 926 (1140) pro obec a katastrální území L. ohledně vlastnictví 1/4 pozemku parc. č. 2178/1 pro M. B. namísto zůstavitelky A. B. 1) .

Poznámky pod čarou:

1) Tato položka (poslední odstavec) byla v rozhodnutí uvedena za poučením o opravných prostředcích (srov. § 59 jednacího řádu pro státní notářství /Spravovacieho poriadku pre štátne notárstva/).

Jednací řád pro státní notářství je uveřejněn v částce 5/1986 Sbírky instrukcí a sdělení ministerstva spravedlnosti ČSR. Spravovací poriadok pre štátne notárstva byl uveřejněn v částce 5/1986 Zbierky inštrukcií a oznámení Ministerstva spravodlivosti SSR. Oznámení o vydání jednacího řádu pro státní notářství i Spravovacieho poriadku pre štátne notárstvo viz v částce 27/1986 Sbírky zákonů.