Usnesení Nejvyššího soudu ČSR ze dne 17.12.1987, sp. zn. To II 009/87, ECLI:CZ:NS:1987:II.009.1987.1

Právní věta:

Potvrzení o odevzdání osobního průkazu vojáka z povolání ČSLA je veřejnou listinou ve smyslu § 176 odst. 1 tr. zák.

Soud: Nejvyšší soud České soc. rep.
Datum rozhodnutí: 17.12.1987
Spisová značka: To II 009/87
Číslo rozhodnutí: 19
Rok: 1989
Sešit: 1
Typ rozhodnutí: Usnesení
Heslo: Listiny veřejné, Padělání a pozměňování veřejné listiny
Předpisy: 140/1961 Sb. § 176 odst. 1
Druh: Rozhodnutí ve věcech trestních
Sbírkový text rozhodnutí

K odvolání obžalovaného J. K. Nejvyšší soud ČSR částečně zrušil rozsudek krajského soudu v Brně z 12. 5. 1987 sp. zn. 2 T 29/86 a v rozsahu zrušení vrátil věc tomuto soudu, aby ji v potřebném rozsahu znovu projednal a rozhodl.

Z odůvodnění:

Rozsudkem krajského soudu v Brně z 12. 5. 1987 sp. zn. 2 T 29/86 byl obžalovaný J. K. uznán vinným vedle jiných trestných činů také dvěma trestnými činy padělání a pozměňování veřejné listiny podle § 176 odst. 1 tr. zák. Podle výroku rozsudku záležela tato trestná činnost obžalovaného v tom, že přesně nezjištěného dne v období koncem roku 1982 nebo počátkem roku 1983 zhotovil na psacím stroji opis neexistujícího maturitního vysvědčení z dvouleté důstojnické školy v Martině, znějící na jeho jméno, který opatřil razítkem VÚ 9378 v Českém Krumlově, a dne 22. dubna 1983 na Státním notářství ve Svitavách si dal vyhotovit nejméně dva výtisky ověřeného opisu maturitního vysvědčení, z nichž jeden použil jako pravý koncem dubna nebo počátkem května 1983 při přijetí za učitele řízení motorových vozidel v autoškole Svazarmu Brno-venkov, a přesně nezjištěného dne v první polovině roku 1985 vyhotovil na psacím stroji potvrzení o odevzdání osobního průkazu vojáka z povolání ČSLA, znějící na jméno kpt. ing. J. K., datované v Praze 22. března 1985, opatřené kulatým razítkem VÚ 9378 v Českém Krumlově, a tímto potvrzením se nejméně ve dvou případech prokázal jako pravým.

Proti rozsudku krajského soudu v Brně podal obžalovaný odvolání, které zaměřil proti výroku o vině.

Nejvyšší soud České socialistické republiky jako soud odvolací ve veřejném zasedání přezkoumal ve smyslu § 254 odst. 1 tr. ř. zákonnost a odůvodněnost všech výroků rozsudku, proti nimž může odvolatel podat odvolání, i správnost postupu řízení, které předcházelo rozsudku. Ke skutkům posouzeným jako trestné činy padělání a pozměňování veřejné listiny podle § 176 odst. 1 tr. zák. uvedl:

Veřejnou listinou ve smyslu § 176 odst. 1 tr. zák. se rozumí listina, kterou vydal státní orgán společenské organizace v rámci své pravomoci a zpravidla předepsaným způsobem a kterou se zakládá právo nebo povinnost nebo se jí zjišťuje určitý stav. Tyto podmínky splňuje maturitní vysvědčení z důstojnické školy v Martině, které obžalovaný shora uvedeným způsobem padělal. Jde totiž o listinu stvrzující dosažení středoškolského vzdělání, přičemž obžalovaný jejím zhotovením a použitím jako pravé dosáhl splnění jedné ze základních podmínek pro uzavření pracovního poměru jako učitele-instruktora autoškoly Svazarmu Brno-venkov.

Obdobně tomu je i v případě padělaného potvrzení o odevzdání osobního průkazu vojáka z povolání ČSLA. Z předpisu ministerstva národní obrany Všeob. P-3, příloha 17, i ze zprávy městské vojenské správy v Brně vyplývá, že jde o doklad, jenž se vydává praporčíkům, důstojníkům nebo generálům, kteří svůj osobní průkaz z některých příčin uvedených v hlavě 7. tohoto předpisu odevzdali k úschově u útvaru nebo kteří svůj dosavadní průkaz ztratili a ztráta byla řádně hlášena veliteli útvaru. Po dobu odevzdání osobního průkazu vojáka z povolání ČSLA nebo do vydání nového průkazu se každý voják z povolání prokazuje potvrzením o odevzdání osobního průkazu.

Z výše uvedeného je zřejmé, že obžalovaný J. K. padělal a jako pravý doklad použil potvrzení o odevzdání osobního průkazu vojáka z povolání, jehož vydání platné předpisy konkrétně upravují i dovolují a které za splnění předepsaných podmínek v některých směrech plně nahrazuje průkaz osobní totožnosti vojáka z povolání. Obsah předmětné padělané listiny, mimo jiné i údaje o délce platnosti potvrzení, v jejímž rámci obžalovaný potvrzení také používal, podporují správnost závěru, že obžalovaným padělané potvrzení o odevzdání osobního průkazu vojáka z povolání, znějící na jméno kpt. ing. J. K., bylo způsobilé k oklamání osob, které s ním přicházely do styku. To ostatně potvrzuje i zjištění, že nikdo z těch, komu se obžalovaný padělaným dokladem prokazoval, nepojal o jeho pravosti podezření. Je proto nepochybné, že skutkové i právní závěry krajského soudu v Brně o vině obžalovaného J. K. dvěma trestnými činy padělání a pozměňování veřejné listiny podle § 176 odst. 1 tr. zák. mají oporu v provedených důkazech a jsou v souladu se zákonem.

Poznámky pod čarou:

1) Redakční poznámka: Stejně lze posuzovat potvrzení o odebrání, ztrátě nebo odcizení občanského průkazu.