Usnesení Krajského soudu v Českých Budějovicích ze dne 26.03.1972, sp. zn. 4 Co 69/71, ECLI:CZ:KSCB:1972:4.CO.69.1971.1

Právní věta:

Došlo-li k propadnutí majetku dědice (§ 51 tr. zák.) po smrti zůstavitele, potvrdí státní notářství nabytí dědictví tomuto dědici, pokud před propadnutím majetku dědictví platně neodmítl, s tím, že majetek tohoto dědice propadl ve prospěch československého státu pravomocným rozsudkem soudu.

Soud: Krajský soud v Českých Budějovicích
Datum rozhodnutí: 26.03.1972
Spisová značka: 4 Co 69/71
Číslo rozhodnutí: 12
Rok: 1974
Sešit: 1
Typ rozhodnutí: Usnesení
Heslo: Dědění, Notářství, Notářství státní, Řízení před státním notářstvím
Předpisy: 140/1961 Sb. § 51 99/1963 Sb. § 221 ods. 1
Druh: Rozhodnutí ve věcech občanskoprávních, obchodních a správních
Sbírkový text rozhodnutí

Státní notářství v Jindřichově Hradci potvrdilo nabytí dědictví po zůstaviteli V. Ř. rovným dílem pozůstalému synovi F. Ř. a československému státu vzhledem k tomu, že majetek zůstavitelova syna J. Ř., který žije bez povolení čs. úřadů v zahraničí, propadl podle pravomocného rozsudku okresního soudu v Českém Krumlově z 23. 9. 1970, č. j. 1 T 555/70 – 18, ve prospěch státu.

Proti tomuto rozhodnutí podal Okresní národní výbor v J. H. (finanční odbor) odvolání, ve kterém uvedl, že státní notářství pochybilo, když dědicem zemřelého ustanovilo čs. stát místo zůstavitelova syna J. Ř. Vzhledem k ustanovení § 460 o. z. dědictví po zemřelém nabývá totiž v tomto případě odsouzený dnem smrti zůstavitele, třebaže jeho majetek propadl teprve později vyneseným pravomocným rozsudkem trestního soudu podle ustanovení § 51 odst. 2 tr. zák. ve prospěch státu; zděděný majetek odsouzeného propadl ve prospěch státu dnem právní moci rozsudku trestního soudu. Okresní národní výbor v J. H. proto navrhl, aby jeho odvolání bylo vyhověno tak, že dědictví po zemřelém nabývají rovným dílem oba synové zůstavitele s tím, že dědický podíl J. Ř. propadl pravomocným rozhodnutím trestnímu soudu ve prospěch čs. státu.

Krajský prokurátor navrhl vyhovět odvolání finančního odboru ONV v J. H. z důvodů uvedených v jeho odvolání.

Krajský soud v Českých Budějovicích změnil rozhodnutí státního notářství ve výroku o potvrzení nabytí dědictví týkajícím se dědice J. Ř. tak, že mu potvrdil nabytí dědictví po zůstaviteli V. Ř. s tím, že majetek tohoto dědice propadl ve prospěch čs. státu pravomocným rozsudkem okresního soudu v Českém Krumlově z 23. 9. 1970 č. j. 1 T 550/70 – 18.

Z odůvodnění:

Odvolací soud přezkoumal napadené rozhodnutí podle ustanovení § 212 odst. 1, věta první, o. s. ř. a shledal odvolatelovy námitky důvodnými. Státní notářství pochybilo, když si neujasnilo správně ve smyslu ustanovení § 460 a § 473 odst. 1 o. z., jakož i § 28 not. ř., kdo jsou v projednávaném případě zůstavitelovi dědici ke dni smrti zůstavitele, a tím i účastníky řízení o dědictví, a to ve správné souvislosti s později vydaným rozhodnutím trestního soudu, jímž byl majetek dědice J. Ř. prohlášen za propadlý.

Teprve právní mocí odsuzujícího rozsudku okresního soudu v Českém Krumlově ze dne 23. 9. 1970, č. j. 1 T 155/70 – 18, který obsahoval výrok o propadnutí majetku J. Ř. podle ustanovení § 51 odst. 2 tr. zák. (tj. dnem 16. 10. 1970), nastal přechod vlastnictví jmenovaného a majetkových práv na čs. stát. Teprve tímto dnem přecházejí veškeré dispozice s dědickým podílem J. Ř. na stát; proto muselo být vypořádáno dědictví po zemřelém tak, že dědický podíl nabyl dědic J. Ř., s tím, že rozhodnutím soudu v trestním řízení, vedeném proti němu, propadl ve prospěch státu.

V žádném případě nemohlo pozdější odsouzení dědice založit právo státu tak, aby mohl sám vlastním jménem nabývat majetek zůstavitele v souladu s ustanovením § 460 o. z. již dnem zůstavitelovy smrti.

Protože státní notářství nepostupovalo chronologicky v posuzování právních vztahů tak, jak se vyvinuly smrtí zůstavitele a po jeho smrti, porušilo zákon ve výše citovaných předpisech. Odvolací soud proto v souladu s návrhem krajského prokurátora napadené rozhodnutí změnil podle ustanovení § 220 a § 227 o. s. ř. tak, jak se domáhal odvolatel.